Flygfoto med radiostyrd helikopter

©Fotograf Måns Lennstrand
Radiostyrda helikoptrar har funnits i handeln i över 30 år och precis som inom många andra teknikområden går utvecklingen snabbare med exponentiell takt. Det var inte länge sedan det gick att köpa småhelikoptrar, av många kallade ”quaddar”, på t ex Teknikmagasinet eller Hobbex. Dessa radiostyrda helikoptrar har blivit större och mer skalalika samtidigt som de blivit lättare att flyga.

De radiostyrda helikoptrarna som inte ser ut som en traditionell ”stor” helikopter kallas för multikopter. De har tre eller fler motorer/propellrar som oftast inte kan vinklas som rotorbladen på en vanlig helikopter. Tack vare hjälpmedel som GPS och stabiliseringsgyron är det tämligen enkelt att manövrera en multikopter. Lite förenklat kan man också säga att ju fler motorer, desto mer orkar multikoptern lyfta.

Drönare – vad är det då?

Ja, enligt vad jag menar är en drönare en förarlös farkost bestyckad med vapen, avsedd för militärt användande. Däremot kallas ofta multikoptrar av de flesta slag för drönare, vilket tenderar till att ge en felaktig bild av ett suveränt hjälpmedel för bland annat fotografer.

©Fotograf Måns LennstrandFlygfotografering

För att kunna fotografera från luften behövs såklart en kamera på multikoptern. Många använder sig av den populära GoPro som har ett bra förhållande mellan vikt och kvalitet. Jag använder en GoPro på min lilla maskin som mest används för filmning. På den stora maskinen har jag en kompakt systemkamera som tar fantastiska bilder i RAW-format vilket möjliggör mer kreativitet i efterbehandlingen.

För att inte ta bilder på måfå har multikoptern en videosändare kopplad till kameran. På min radiostyrning på marken har jag fäst en liten bildskärm och en videomottagare som gör att jag ser kamerabilden fast jag står på marken. Jag har en spak på radiostyrningen som jag manövrerar kamerans slutar med och kan välja om jag vill filma eller ta stillbilder.

För att få arbeta kommersiellt med fotografering från radiostyrd helikopter eller flygplan behövs ett tillstånd för UAS från Transportstyrelsen. Du kan läsa mer om säkerhet och tillstånd här.